Benvinguts a Cataloniafeelings

  Rutes per gaudir i sentir Catalunya

Ruta del vi Terra Alta

Ruta Gandesa -Batea- villalba dels Arcs.

 

Gandesa és la capital de la Terra Alta. Municipi de uns 3200 habitants ha estat un punt clau en molts esdeveniments històrics sent el punt culminat del contraatac republicà a la batalla de l’Ebre.

Alguns dels lloc més emblemàtics de la població son: Poblat ibèric del Coll del Moro. Es tracta d'un jaciment de la tribu ibèrica dels ilercavons situat als afores de la població. Església de l'Assumpció, amb elements romànics. Palau del Castellà, amb elements arquitectònics dels s. XIII i XIV. Cooperativa agrícola. D'estil modernista, és una de les millors obres de l'arquitecte Cèsar Martinell al costat de la cooperativa agrícola del Pinell de Brai. Centre d'Estudis de la Batalla de l'Ebre.

 La Fontcalda, a 13 km del poble. És un paratge natural de gran bellesa, a la vora del riu Canaletes.

Serra de Pàndols. Lloc des d'on  es pot gaudir d'una magnifica vista i contemplar el Monument a la Pau que es va construir per recordar als combatents que van morir en aquests paratges durant la Batalla de l'Ebre de la Guerra Civil (1938-1939). 

La primera setmana de novembre, es celebra la festa del vi.

Batea 

Text: Ajuntament de Batea

Batea compta amb un nucli antic on encara es pot endevinar la muralla que l'envoltava. Té un magnífic traçat medieval on els arcs, porxos i construccions de carreu són freqüents, en especial al Carrer Major que ens porta de la Plaça Major i la part més nova a la de l'església i a la de Vilaclosa, lloc on es trobava el castell. 

Entre els edificis més interessants destaquem la barroca església parroquial de Sant Miquel, la Capella del Portal, Porta de Cavallers, Torres Martí i del Castellà i altres casals. 

Proposem la visita del Celler Altavins.  

Villalba dels Arcs 

 

És un municipi situat a l’altiplà de la  Terra Alta. Cal destacar un nucli antic de forma arrodonida de carrers estrets d’on sobresurt l’església de Sant Llorenç que combina alguns elements gòtics amb d’altres de renaixentistes i barrocs. Es conserven els porxos de la plaça i algunes cases pairals, així com la capella de la Mare de Déu de Gràcia d’origen Templari.

El celler recomanat es el Celler Xavier Clua i el Celler Algramaaquest últim te un vi puntuat en la llista Robert Parker amb 90. es tracta del: Gran VN Criança.

 

Ruta Pinell de Brai- prat de compte-Bot-Hota de Sant Joan-Arnes.

Una manera interessant de conèixer aquestes poblacions i els seus cellers és per mitja de la Via Verda de la Terra alta.

La Via Verda és una proposta turística, esportiva i cultural, que segueix l'antic traçat de ferrocarril que unia les poblacions de Tortosa i la Puebla de Hijar (Aragó). És un recorregut completament pla sense cap dificultat amb una longitud total de 23.7km ( entre les poblacions d’Arnes i Pinell de Brai) i destinada a l'ús de la bicicleta, cavalls i a peu, estant exclosos tots els vehicles de motor.  Durant el recorregut  es passa per les antigues estacions de tren de d'Arnes-Lledó,  d'Horta de Sant Joan, Bot, Prat de Comte i el Pinell de Brai.  

Les estacions estan allunyades del centres de la població una mitja de 4Km, però no es complicat arribar-hi.

El Pinell de Brai, pot ser el nostre punt de partida. Es una població situada a uns 10 Km de Gandesa. El seu Celler Cooperatiu, insigne obra modernista de Cèsar Martinell i Brunet. Amb fris de Xavier Nogués, és sens dubte un dels cellers modernistes de la zona, enclavats en els anomenats “ Catedrals del Vi” amb més vistositat 

La nostra propera estació tant si utilitzem la via verda com si accedim per d’altres mitjans, serà Prat de Comte.

Un indret interessant de visitar dins aquesta població és el Forn Morruno, construït al 1860 era un dels forns comunitaris de la població.

Al soterrani del mateix forn i trobem la destil•leria on i hi podrem apreciar la transformació de vi amb aiguardent. La tradició oral, explica que per l’època de la verema, era molt corrent a la vila, que cada casa acudís a la destil•leria amb la brisa restant de la premsada del raïm, a elaborar l’aiguardent per passar l’any, aquest amés d’emprar-se per beure, s’utilitzava també per fer pastes típiques. La destil•leria deixà de funcionà arrel d’un accident on es cremà l’edifici, es tancà i no fou fins fa poc quan s’adequaren unes escales per accedir-hi i s’hi instal•là un alambí nou de 250 litres de capacitat. Avui, l’aiguardent s’elabora amb vi de la comarca i cada octubre, es celebra a la vila la festa de l’aiguardent. Cal dir, que a la majoria de les cases, avui hi trobem alambís d’uns 30 litres que destil•len mantenint tradicions al llarg de l’any. 

Bot debut a la seva situació geogràfica, entre les serres de Cavalls i Pàndols , es un bon pun per iniciar nombroses excursions de muntanya, on es pot gaudir d’un paisatge espectacular, ric en vinyes, oliveres i ametllers.

La cooperativa agrícola Sant Josep,és el principal representant del vi en aquesta població. També i trobem celler com Cal Mariscal.

 

Horta de Sant Joan, pot ser una de les poblacions més anomenades i conegudes de la Terra Alta, doncs és una de les portes d'accés al Parc Natural dels Ports i també degut a la llarga estada del pintor Pablo Picasso en aquesta població.

Per tant al arribar a aquesta població hi haurà dues coses que seran casi imprescindible de visitar que son el centre Picasso i el Parc.

El Centre Picasso d’Horta vol ser un homenatge permanent a Picasso i pretén aplegar la reproducció, el més fidel possible de totes les obres que l’artista va crear a Horta. Amb les quals va immortalitzar aquest poble. El visitant i l’estudiós trobarà, així, una mostra fefaent dels lligams profunds que uneixen aquesta terra amb el gran artista, lligams que ell mateix va sintetitzar en la cèlebre frase: TOT EL QUE SÉ HO HE APRÈS A HORTA

A poca distancia del nucli urbà i podem trobar la olivera mil·lenària de “ Lo Parot “ i el Convent de Sant Salvador

L’ultima estació d’aquest recorregut és a Arnes.

Arnes compta amb una orografia especial, ja que el terme municipal forma part del territori dels Ports de Tortosa-Beseit, i en l’extrem pla està banyat per dos rius: l’Algars i l’Estrets.

Compta amb un formidable nucli medieval fortificat al voltant del castell.

La natura és un dels punts forts d’Arnes, amb indrets naturals per banyar-se com el Toll del Vidre. El Pimpoll i el Pi Ramut són dos arbres declarats monumentals per la Generalitat de Catalunya , són propietat de l'ajuntament d'Arnes. Tots dos tenen 22 i 31 metres d'alçada i estan situats enmig de la zona natural dels Ports.

L’ajuntament d’Arnes és l’edifici més rellevant del municipi i un dels primers d’estil renaixentista de Catalunya que data de l’any 1584 que fou construït per Joan Vilabona de Queretes.

Al maig es celebra la festa de la mel.

Ruta Corbera de Ebre-Fatarella-Pobla de Massaluca 

Amb aquetes tres poblacions completem els pobles dins la DO Terra Alta.

Corbera va ser una població de les més castigades durant la guerra civil. Fou escenari de la Batalla de l'Ebre a la Guerra Civil Espanyola, entre el juliol i el novembre de 1938. Com a conseqüència d'aquesta batalla, Corbera d'Ebre va quedar completament destruïda i els seus habitants es van anar traslladant a la part baixa del turó, a banda i banda de la carretera. La zona abandonada és coneguda popularment com la Muntera o Poble Vell.

Cal destacar també la qualitat dels seus vins amb D.O. Terra Alta, especialment els del cellers Cortiella, Frixach i Miró, com també els de la Cooperativa Agrícola. 

La Fatarella té uns carrers irregulars que presenten un element arquitectònic característic: els perxes, que són trams de carrer coberts mitjançant embigats i arcades de pedra que uneixen vàries cases. Recorrent els carrers coneixerem millor el poble i part de la seva història.

La Pobla de Massaluca El poble encara conserva dos porxos, tot i que antigament, n’hi havia més. Són dos llocs molt emblemàtics, sobretot el porxo de la Plaça de la Vila al carrer Pilota, ja que sempre s'hi pot trobar algú que fa petar la xerrada.

La proximitat al pantà de Riba-Roja, fa que a menys de 10 km trobem un port nàutic on es poden practicar esports aquàtics, pesca, etc. 


 

Enrera

Pujar