Benvinguts a Cataloniafeelings

  Rutes per gaudir i sentir Catalunya

Ruta del vi Priorat-Montsant. 

Hem pensat que la millor forma d’iniciar una ruta per la DO Priorat i Montsantés començar per la seva capital, Falset.

Està situat cap al centre de la meitat meridional de la comarca, i els seus límits el formen al nord el terme de Porrera; a llevant, el de Pradell de la Teixeta; al sud, el de Marçà; al sud-oest, el del Masroig, a ponent, el de Bellmunt del Priorat i al nord-oest amb el de Gratallops.

El castell de Falset era d'origen medieval. Va ser seu de la baronia d'Entença i després del comtat de Prades. Hi va néixer Margarida de Prades, reina de Catalunya i Aragó en casar-se en segones núpcies amb Martí l'Humà.

Al cim del castell es van conservar també altres estructures medievals, com l'església romànica (en part destruïda i convertida en presó), unes dependències al seu costat, que formaven part del castell antic i la cisterna central del recinte. Actualment acull el Centre d'Interpretació Castell del vi.

El Celler Cooperatiu de Falset, projectat per Cèsar Martinell el (1919). És un notable edifici modernista, fet amb grans arcades de maó, com és característic del modernisme. És un dels cellers cooperatius més destacats de Catalunya, i per això se l'inclou dins de la categoria de catedral del vi. Actualment és la seu principal de la Cooperativa Agrícola Falset-Marçà, una visita de les més recomanables doncs a més de ser una visita enològica es una visita arquitectònica.

Ruta de la Cartoxa d'Escaladei

A 21 Km de Falset i al peu del parc natural de la serra del Montsant trobem la població d’Escaladei antiga conreria de la cartoixa. La cartoixa de Santa Maria d’Escaladeifou fundada al segle XII per Alfons el Cast i fou la primera cartoixa de la península Ibèrica de la qual sorgiren les altres cartoixes catalanes. Els seus dominis van configurar el territori històric del Priorat donant nom a la comarca i assentant les basses vitivinícoles amb les que compta actualment la comarca. Està situada al llogaret del mateix nom (Escaladei), al terme municipal de la Morera de Montsant. La seva ubicació al peu del vessant sud de la serra de Montsant li dóna un marc paisatgístic incomparable.

 

Aquí podem escollir en fer la visita entre 3 cellers: Celler d’Scala Dei,   Celler masia Duch i Celler de la Conreria d’Scala Dei

Ruta Porrera - Gratallops

Porrera es una població a tant sols 10 Km de Falset. on es pot visitar el Celler Joan Simó on es pot fer un tast de vi Ranci de mares de més de 50 anys.També es pot visitar el Celler cal Pla.

 

Direcció Gratallops i passant per Torroja de Priorat on a finals del mes d’agost es celebra “ La nit de Vins “  gaudirem del paisatge del Priorat entre vinyes en costers de licorellas, ametllers, avellaners i oliveres que conformen el paisatge. Gratallops està a uns 24 Km de Falset i es on a l’any 1989 Alvaro Palacios va fundar el seu celler. Un dels seus vins més cars i prestigiosos es l’Ermita, que amb uns 600€ es el vi més car de Catalunya. Es pot visitar Cellers com ara el Celler DevinssiCeller Ripoll Sans o d’altres.

Ruta Capçanes

La població de Capçanes és a uns 10 minuts de Falset. Capçanes es el poble més meridional de la comarca del Priorat. El Celler Capçanes Montsant es l’únic que te certificació kosher per elaborar vi al Priorat. 

 

Ruta Falset-Siurana


 

El conjunt històric i paisatgístic de Siurana ens apropa a un poblet de conte que porta escrit el record d'assetjaments inacabables i conquestes impossibles.

Avui dia, podem contemplar un poblet encantador de cases i carrers empedrats i les restes de la fortalesa sarraïna.Als seus peus, un pantà d’aigües netes i tranquil•les ofereix la possibilitat de practicar tot tipus d’esports aquàtics.L’edifici més rellevant de Siurana és l’església, d’estil romànic.

El poble està envoltat de llocs interessants i és un punt des d'on es pot disfrutar d’unes vistes magnifiques de la Serra de Montsant, la Gritella i les Muntanyes de Prades.Cal destacar Siurana com a referència i destí per a escaladors i excursionistes. Els seus llegendaris penya-segats són coneguts a arreu del món per els amants d'aquets esports. 

 

Per els amants del vi una visita al Celler Baronia de Montsant de Cornudella de Montsant, completarà la estampa paisatgística de la zona. 

 

Enrera

Pujar