Benvinguts a Cataloniafeelings

  Rutes per gaudir i sentir Catalunya


 Xatonada.

La Ruta del Xató o Xatonada és una proposta de ruta gastronòmica que es celebra a les comarques de l’Alt Penedès, el Baix Penedès i el Garraf, situades entre Barcelona i Tarragona. A més de ser la zona de més producció de vi i cava de Catalunya, aquestes tres comarques són conegudes pel seu plat estrella, el xató.

El xató és un plat tradicional de la cuina catalana originari de l’Alt Penedès, el Baix Penedès i el Garraf, indrets on les primeres referències del xató daten del segle XIX. Tot i l’existència de diferents versions pel que fa al seu origen, es creu que el nom d’aquest plat prové de l’aixetonament de la bóta, procediment que consistia en posar aixetó a la bóta per poder degustar els primers vins de la collita.

Els ingredients principals del xató són: l’escarola, el peix dessalat, que pot ser tonyina, bacallà, anxoves o seitons, i la seva característica salsa. Aquest últim ingredient varia segons la població però habitualment la seva base es composa d’ametlles, avellanes, all, nyores, pa, vinagre, oli d’oliva i sal.

Un total de 85 restaurants estan adherits a la Ruta del Xató, una festa gastronòmica desenvolupada al voltant d’aquest plat típic i que se celebra cada any durant el mes de novembre. Aquesta època de l’any els pobles i ciutats de la zona organitzen activitats diverses com xatonades populars, concursos i fires.  


 Pujar