Benvinguts a Cataloniafeelings

  Rutes per gaudir i sentir Catalunya

 Festa de l'escudella. 

L’últim dimarts abans de Carnestoltes és tradició menjar un bon plat de brou per començar amb bon peu la Quaresma, un període d’abstinència i dejuni. A Castellterçol se celebra cada any el dimarts de carnestoltes. És una festa que data de temps llunyans.

L’àpat, esmentat per primera vegada al segle XVIII, va quedar estroncat durant la Guerra Civil, però un cop acabada es va recuperar a molts pobles d’arreu de Catalunya.

Trobar una explicació enraonada a aquesta tradició no és fàcil. A Castellterçol la festa no solament s'ha conservat, sinó que fins i tot s'ha millorat, i la participació ha anat en augment a mida que passen els anys.

A primers del segle passat només hi havia 4 ó 5 calderes de brou, que es repartien a la Plaça Vella. L'elaboració de l'Escudella només es va interrompre durant la guerra, en acabar,el dia 30 de gener de 1939, el dimarts de Carnestoltes del mateix any, ja es va tornar a fer amb 3 perols.

Avui la festa és esplèndida i amb molta participació,  costejada i potenciada per l'Ajuntament.

Durant tot el matí, un grup d'escudellers del poble la cuinen a la «Plaça Nova». En aquesta plaça una filera de tubs de ferro fan de clemàstecs per a penjar-hi unes 25 calderes d'uns 60 litres, que podran donar un brou suculent a prop de quatre mil persones. S'utilitzen dos perols a part per a fer l'adob, on s'hi cou la vedella, el porc i el pollastre, que després es distribueix amb uns cullerots per a tots els perols.

Al migdia i després de ser beneïda pel rector de la Parròquia i un personatge conegut, l'Escudella es reparteix als vilatans i visitants aplegats a la plaça. Alguns se la mengen a la mateixa plaça.

Un altre de les viles on l’escudella de Carnestoltes està més arrelada és Sant Feliu de Codines. L’any 1979 la festa es va recuperar i cada any aplega centenars de santfeliuencs i visitants, amb la cassola a la mà per recollir el dinar. A més, durant el matí els visitants poden menjar torrades amb una mica de vi.  


 

Inici


Pujar