Benvinguts a Cataloniafeelings

  Rutes per gaudir i sentir Catalunya


 Calçotades.

Calçotades; Entre els mesos de gener  i abril irrompen els calçots a les comarques de Tarragona i sobretot a Valls i amb ells les calçotades, una festa en la que la tradició i la gastronomia van de la mà.

Els calçots són una varietat de ceba dolça i tendra, amb multitud de propietats, anticancerígenes, diürètiques, digestives i  tonificants. Es preparen amb foc viu brasa i es serveixen sobre una teula, acompanyats de salsa romesco o salvitxada. El ritual d'aquesta festa popular catalana consisteix en agafar el calçot per la punta superior, pelar la capa exterior, mullar-ho en la salsa i introduir-ho directament en la boca, per la qual cosa sol usar-se un pitet per no tacar-se.

Pel que fa a l'origen dels calçots, s'explica que va ser un agricultor de Valls del segle XIX, conegut com el Xat de Benaiges, qui, per distracció, va preparar a la brasa unes cebes que havia sobreescalfat. Es van cremar per la part exterior i, en lloc de tirar-les, va pelar les capes externes, descobrint d’aquesta manera els calçots.

Malgrat que els calçots són típics de les comarques de Tarragona, cada vegada són més els restaurants de Cataluya que els inclouen a les seves cartes; des de les característiques masies que ofereixen les calçotades més tradicionals, fins a restaurants d'avantguarda, que reinventen aquesta exquisida delícia.