Benvinguts a Cataloniafeelings

  Rutes per gaudir i sentir Catalunya

Horta de Sant Joan - Parc Natural dels Ports.

Horta de Sant Joan

 Alfons el Cast, el 1165, va atorgar la primera carta de població, però no va reeixir i l‘any 1174 el mateix rei va cedir el lloc als templers, que van organitzar una comanda i van reprendre la repoblació mitjançant una nova carta, atorgada l’any 1192. Horta va formar part del Districte de Ribera fins el 1236 en que va esdevenir autònoma.

Els Ports

Horta era un dels pobles de l’Ebre que, l’any 1280, cotitzava més en concepte de dècimes, impost de les croades, i que tenia, segons els inventaris, una important cabana ramadera. Jaume I (1208-1276) va estar al castell d’Hortarta i en va donar constància en el seu Llibre dels feits. El 1317, suprimida l’ordre del Temple, els seus bens van passar a mans de l’ordre militar dels Hospitalers i la comanda d’Horta va quedar sota la jurisdicció del Castellà, fins que va ser extingida el 1851.

Els Ports

Fins l’any 1919 el poble no va rebre oficialment el nom de Horta de Sant Joan.  La denominació més antiga que es coneix, usada gairebé sempre des d’èpoques medievals fins pràcticament ben entrat el segle XVIII, és “Orta”.

Els Ports

Durant  el segle XX, la Guerra Civil va tenir com a fet més destacat la proximitat de la batalla de l’Ebre, però el nom d’Horta ha estat conegut  a reu del  món per les teles que van inspirar Picasso i que van ser iniciadores del cubisme.

Horta de Sant Joan és una de les entrades del Parc Natural dels Ports. Situat entre Catalunya, València i Aragó, aquest massís calcari, de relleu escarpat i abrupte, ha estat humanitzat des de temps prehistòrics. Tot i així, el territori dels Ports se’ns presenta avui com un espai natural feréstec i ple de vida salvatge.

Els PORTS son un refugi de moltes espècies amenaçades tant de flora com de fauna, i en especial les poblacions de faig que aquí tenen l’enclavament més meridional dels Països Catalans. Les formacions geològiques dibuixen un paisatge característic únic a Catalunya; la importància d’aquets valors naturals i la necessitat de conservar-los va motivar la Generalitat de Catalunya a crear el Parc  Natural dels Ports i la Reserva  Parcial de les Fagedes Dels Ports