Benvinguts a Cataloniafeelings

  Rutes per gaudir i sentir Catalunya

Ruta dels dinosaures, coll de Nargó.

 

Església de Sant Climent

Els Jaciments paleontològics al municipi de Coll de Nargó, a l'Alt Urgell, varen fer entrar Coll de Nargó dins la ruta establerta entre aquest municipi i Isona i Conca Dellà, zona molt rica també en aquests tipus de jaciments. Les primeres troballes foren de nius d'ous de dinosaure. Josep Peralba, de Coll de Nargó i Joan Escuer , ambdós geòlegs de professió i fundadors d'Amics dels dinosaures de l'Alt Urgell (ADAU), en van ser els primers descobridors.

A la Sala Límit K-T es mostren les darreres troballes i s'explica com era el món a finals del període Cretaci, els darrers dinosaures que varen habitar la terra i les causes de la seva extinció.

El municipi de Coll de Nargó és un dels més rics de tot l'Alt Urgell en momuments romànics. El més significatiu és l'església de Sant Climent, declarada d'interès històric i artístic. Situada als afores de la vila de Nargó.

També mereixen una visita Sant Miquel de les Masies, Sant Martí de la Plana, Sant Romà de Valldarques, Sant Serni de Gavarra i Sant Maximí de Sallent. Tots aquests edificis componen un dels itineraris de la Via Romànica, ruta transfronterera que transcorre entre Perpinyà i Bassella.

Un altra activitat important a Coll de Nargó es la dels Raiers. Fins a començaments del segle XX, Coll de Nargó va ser, juntament amb el Pont de Claverol, a la Noguera Pallaresa, el nucli més important de raiers de Catalunya.

D'aquell arriscat ofici, consistent a baixar fusta pel riu, se'n conserven els records i els vestigis que podeu veure al Museu dels Raiers, integrat a la Ruta dels Oficis d'Ahir. El museu ocupa l'antiga església del Roser, al barri antic de la vila de Nargó. A més, cada estiu, l'Associació de Raiers de la Ribera del Segre organitza la baixada de dos rais entre els Clops de Fígols i el Pont d'Espia. Aquesta festa tradicional se celebra habitualment el tercer diumenge d'agost.