Benvinguts a Cataloniafeelings

  Rutes per gaudir i sentir Catalunya

Abella de la conca.

 

Església de Sant Esteve

Abella de la Conca és un municipi de la comarca del Pallars Jussà.

És el situat més al nord de la Conca Dellà, que ocupa el terç sud-oriental del Pallars Jussà. Tot i que geogràficament pertany a aquesta conca, no en forma part des del punt de vista administratiu, ja que el 1970, en el moment que es va produir l'agrupació de la resta de municipis en el d'Isona, ara anomenat Isona i Conca Dellà, Abella de la Conca en va romandre al marge, mantenint-se com a municipi independent.

L'Element més significatiu, sense cap mena de dubte, és l'església parroquial romànica de Sant Esteve, Documentada el 1141, d'estil romànic llombard.

El castell, assentat damunt la vila, documentat des del segle XI, i avui enrunat, era el centre de la baronia d'Abella.

Actualment dins del terme d'Abella de la Conca no existeix cap mena de servei de caràcter turístic. No disposa tampoc de cap botiga: la proximitat de la vila d'Isona satisfà totes les necessitats dels habitants d'Abella.

La Conca Dellà fa 65 o 75 milions d’anys era una plana costanera oberta cap a l’oceà Atlàntic. En aquesta plana es desenvoluparen platges, deltes, aiguamolls, rius i llacs, en un ambient càlid i una abundant vegetació, un paisatge de zona costanera d’una plana tropical on els dinosaures gaudien de banys a la platja, mentre  avui contempleu els penya-segats i gorgues que s’hi aixequen..

A la ruta dels dinosaures és imprescindible parar al poble d’ Isona , on es troba e el Museu de la Conca Dellà, centre d'acollida del Parc Cretaci, és l'escenari d'un apassionant viatge en el temps. Aquest centre museístic ofereix la possibilitat de descobrir una zona que temps enrere va ser ocupada per la cultura romana, i molt abans, habitada per alguns dels últims dinosaures que van trepitjar la terra.